Bij Lasersnijden, ook wel micro lasersnijden, gebruiken we een krachtige laserstraal die materiaal kan snijden of graveren. De laserstraal wordt geleid, gevormd en gebundeld. Wanneer deze op het materiaal komt, wordt deze zo sterk verwarmd dat het smelt of verdampt. Dit proces staat bekend om zijn hoge precisie, snelheid en veelzijdigheid. Het wordt gebruikt om materialen zoals metalen, kunststoffen en zelfs keramiek nauwkeurig te snijden, zonder dat er direct contact is met de stof. Hierdoor wordt slijtage van gereedschap en vervorming of beschadiging van het werkstuk voorkomen.
Lasersnijden wordt in veel verschillende sectoren toegepast, van het maken van kleine, nauwkeurig metalen onderdelen voor medische apparatuur tot het bouwen van onderdelen voor grotere machines. Deze methode is erg nauwkeurig en snel, waardoor het perfect is voor het ontwikkelen van nieuwe producten of prototypes en het maken van grotere hoeveelheden. Bij Lasertec bewerken we uitsluitend plaatmateriaal van 5µm tot 2 mm dik.
Bij lasersnijden wordt vaak een laserstraal met een kleine focus diameter gebruikt, wat zorgt voor een minimale snijlijn en bijna geen snijafval. Het is belangrijk om het hele snijproces de snijnerf open te houden, zodat deze niet dicht smelt als de laserstraal passeert. We onderscheiden drie lasersnijtechnieken: laserfusie snijden, vlamsnijden en lasersublimatie snijden.
Laserfusie snijden, ook wel laser-smeltsnijden, wordt toegepast op materialen tot 15 mm dik.
Tijdens dit proces wordt een stikstof of argon gebruikt als snijgas. Deze wordt met een druk tussen 2 en 20 bar door de snijvoeg gedreven en reageert niet met het metaaloppervlak in de snijvoeg, in tegenstelling tot brandsnijden/ vlamsnijden.
Het gesmolten materiaal wordt vervolgens door het gas weggeblazen.
Vlamsnijden wordt ook wel wel brandsnijden genoemd. Hierbij wordt lucht of zuurstof gebruikt om het materiaal te verhitten tot de ontbrandingstemperatuur.
Vlamsnijden vereist een lasersnijder met minder vermogen dan nodig is voor laserfusie snijden. Het voordeel is dat deze techniek geschikt is voor materialen tot 25 mm dik en sneller snijdt dan laserfusie snijden.
Het nadeel is dan weer dat het minder nette afwerkingen geeft en voornamelijk gebruikt wordt voor laaggelegeerde staalsoorten.
Deze techniek is gericht op organische materialen en kunststoffen. Het wordt vooral gebruikt voor fijne snijtaken waarbij zeer hoogwaardige snijkanten nodig zijn.
De lasersnijder verhoogt de temperatuur tot het verdampingspunt van het materiaal, waarbij de gegenereerde damp nodig is om de druk hoog genoeg te houden en de snijerf open te houden.
De nadelen van deze techniek zijn het hogere benodigde vermogen van de laser en een lagere snijsnelheid. Bovendien is de snijdiepte beperkt, wat soms leidt tot meerdere snijgangen om door het materiaal heen te snijden.
Laserableren is een proces waarbij materiaal laag voor laag wordt verwijderd, terwijl bij lasersnijden het materiaal wordt doorgesneden. Ablatie wordt vaak gebruikt voor oppervlaktebewerkingen, terwijl lasersnijden ideaal is voor het uitsnijden van onderdelen. Met laserableren kun je ook materiaal uitsnijden. Het nadeel is alleen dat dit veel langer duurt doordat je het materiaal laagje voor laagje weghaalt. Het nadeel van lasersnijden is dan weer dat er plaatmateriaal achter kan blijven door het smelten. Indien dat niet gewenst is, dan passen wij vaak ablatie toe
Lasersnijden kan ingezet worden in verschillende markten zoals de lucht- en ruimtevaart, automobiel industrie en medische technologie. Bij Lasertec nemen we eigenlijk nooit projecten aan waarbij we alleen lasersnijden. Vaak is dit een onderdeel van het proces en worden er ook andere disciplines toegepast zoals mechanisch buigen en laserableren.
De voordelen zijn dat het erg snel gaat, het proces is heel precies en je kunt het met vele verschillende materialen doen. De methode maakt complexe snedes mogelijk die met traditionele methoden niet haalbaar zijn. Bovendien is er door de contactloze aard van het proces minder kans op materiaalbeschadiging.
Bij Lasertec onderscheiden we ons in de wereld van lasersnijden door onze unieke benadering en geavanceerde technieken. Ons specialisme ligt in het snijden van extreem dunne materialen, waarbij wij diktes hanteren die aanzienlijk dunner zijn dan conventioneel plaatmateriaal - vaak dunner dan een tiende millimeter. Daarnaast combineren we het lasersnijden vaak met een van onze andere disciplines, waarbij alles in huis is en u dus niet naar een andere leverancier hoeft.
Lasersnijden is een techniek die precisie en veelzijdigheid biedt. Wij zijn in staat om aan de complexe en gevarieerde behoeften van onze klanten te voldoen. Voor meer informatie over onze lasersnijcapaciteiten of een offerte op maat, neem gerust contact met ons op.
“Wij zorgen ervoor dat uw project werkelijkheid wordt – beginnend bij het idee tot aan het eindproduct”
Door een intelligente combinatie van proces en knowhow overschrijden we de grenzen van wat mogelijk is
Dankzij onze jarenlange continue ontwikkeling bieden wij veel mogelijkheden binnen ons bedrijf. De laser vertegenwoordigt tegenwoordig een sterk en betrouwbaar proces dat kan worden aangepast aan verschillende toepassingen. De meeste lasermogelijkheden zijn binnen hetzelfde proces toegankelijk. Stel je voor: een oppervlak textureren, je logo graveren en onderdelen snijden met één enkele laser.
Ons succes zou niet haalbaar zijn zonder een aanzienlijk aantal verschillende lasers
productie-eenheden, jarenlange ervaring en vooral een sterk team.
Meer dan
25
Laserproductie-eenheden
Meer dan
37
Mensen
Meer dan
27
Jaren ervaring
Alle rechten voorbehouden | Lasertec